Zadajte e-mailovú adresu pre váš účet, na ktorú dostanete e-mail s pokynmi na zmenu hesla.


Zabudnuté heslo.

Na Vašu e-mailovú adresu boli úspešne odoslané prihlasovacie údaje.

Výberová káva

Chuť výberovej kávy je výsledkom mnohých faktorov, ako je dlhá doba zrenia, transparentnosť pôvodu, starostlivý zber zrelých plodov a starostlivosť pri spracovávaní zŕn.

Výberová káva Kávičko

Všeobecne akceptovaná definícia hovorí o tom, že výberová káva by pri hodnotení cuppingovou metódou mala dostať aspoň 80 bodov zo 100. Pri výberovej káve vieme  informácie ako sú napr. spracovanie, odroda, dátum zberu a praženia. Za každou výberovú kávou sa totiž často skrýva príbeh samotného producenta alebo celej jeho rodiny či generácie rodín. Taktiež je známa cesta kávy od farmára až k nám na stôl.

Fakty o káve z Kolumbie, ktorá je hlavnou surovinou pri výrobe cold brew.

  • Kolumbijská káva má vo všeobecnosti bohaté a plné telo. Ponúka široké rozpätie chuťových atribútov- od sladkej, orieškovej a čokoládovej až po kvetinovú, ovocnú a takmer až tropickú. Každý región ponúka svojrázny profil.
  • Podiel na svetovom trhu je 6%.
  • Hlavná odroda, ktorá sa pestuje je Arabika (Typica,Bourbon, Tabi,Caturra, Colombia, Maragogipe, Castillo).
  • Vo svetovom rebríčku je Kolumbia 4. najväčší producent na svete.
  • Zber: Marec - Jún a September - December
  • Miestna technika spracovania: väčšina farmárov má vlastné zariadenie na mokré mletie, takže môžu kontrolovať sušenie. Sušenie zŕn- zrná sa obyčajne sušia na betóne, ale v miestach kde je terén príliš strmý, robotnici využívajú rovné plochy striech.

Fakty všeobecne o káve:

  • Káva je po vode najobľúbenejší nápoj.
  • Káva sa konzumuje v takom veľkom množstve, že je to druhá najväčšia obchodovaná komodita na svete, ktorú prekonala iba ropa.
  •  Na svete sa denne vypije okolo 2,25 miliárd šálok kávy denne.
  •  Káva je nabitá antioxidantmi – obsahuje viac ako 200 druhov antioxidantov! Štúdie preukázali, že typická dávka kávy obsahuje viac antioxidantov ako porcia čučoriedok, malín, hroznovej šťavy či pomarančov.
  • Rozdiel medzi kávou Arabica a kávou Robusta nie je len v chuti, ale aj v obsahu kofeínu. Robusta ho obsahuje 2x viac.
  • Šálka kofeínovej kávy výrazne zlepšuje cirkuláciu krvi.
  • Pravidelné popíjanie kávy môže znížiť riziko vzniku cukrovky druhého typu až o 25-50%.
  • Káva pochádza z Etiópie z oblasti Kaffa, podľa ktorej nesie svoje meno.
  • Ľudia pijúci 4 a viac šálok kávy denne majú o 53% menšie sklony k samovražde.
  • Káva bola v Európe pôvodne predávaná v lekárňach ako liek.
  • Pridaním mlieka do kávy nezjemníte len jej chuť, ale oslabíte aj účinok kofeínu.
  • Káva je v skutočnosti bobuľové ovocie.
  • Nie je náhoda, že kofeín je jednou z najčastejšie používaných zložiek spaľovačov tukov. Štúdie preukázali, že kofeín dokáže zvýšiť metabolizmus o 3-11% a u chudých ľudí je to dokonca až o 29%.

Odber noviniek