Zadajte e-mailovú adresu pre váš účet, na ktorú dostanete e-mail s pokynmi na zmenu hesla.


Zabudnuté heslo.

Na Vašu e-mailovú adresu boli úspešne odoslané prihlasovacie údaje.

Objavte tajné super schopnosti Cascari!

Cascara je španielske slovo pre "kôra" alebo "šupku", a v kontexte kávy to označuje obalu alebo šupku plodu kávovníka. Cascara sa tiež používa na označenie nápoja pripraveného z uschnutých kávových bobúľ, teda zo samotnej šupky alebo obalu kávových plodov.

Cascara môže mať dva hlavné významy v súvislosti s kávou:

Cascara ako nápoj

Cascara môže tiež označovať nápoj, ktorý sa pripravuje lúhovaním sušených šupiek alebo obalov plodov kávovníka. Tento nápoj je známy ako "cascara tea" alebo "kávový čaj". Má sladkú a ovocnú chuť, pripomínajúcu kombináciu sušeného ovocia, červeného vína a hrozna. Cascara tea obsahuje kofeín, hoci v nižšej koncentrácii než klasická káva.

Cascara ako súčasť kávového zrna

Cascara môže tiež označovať obal alebo vrstvu, ktorá pokrýva kávové zrno v kávových bobuliach. Po spracovaní kávových bobúľ a oddelení semien sa tieto šupky odstránia, a zostáva samotné kávové zrno. Toto význam cascary však nie je tak bežný ako pre nápoj.

V oboch prípadoch sa jedná o využitie vonkajších vrstiev kávových plodov, ktoré by inak mohli byť zahodené po získaní kávových zŕn. Nápoj cascara tea sa stáva populárnym pre svoju jedinečnú chuť a prispieva k udržateľnejšiemu využívaniu zdrojov v kávovej produkcií.

Cascara je zaujímavý aspekt v kontexte kávovníka a kávového priemyslu.

Cascara obsahuje antioxidanty, polyfenoly a určité vitamíny a minerály. Jej nutričný obsah môže prispieť k celkovému zdraviu. Cascara obsahuje kofeín, avšak v nižšom množstve než klasická káva. To z nej robí miernejší stimulant, vhodný pre tých, ktorí preferujú nižší obsah kofeínu. Cascara tea možno tiež jednoducho pripraviť doma, čo poskytuje jedinečnú alternatívu k tradičnej káve.

Cascara sa nie nadarmo zaraďuje medzi superpotraviny. Tú sú jej benefity:

Antioxidanty

Cascara obsahuje antioxidanty, vrátane polyfenolov, ktoré môžu pomôcť neutralizovať voľné radikály v organizme. Antioxidanty sú dôležité pre ochranu buniek pred poškodením.

Polyfenoly, ktoré sa nachádzajú v cascara, sú známe svojimi protirakovinovými vlastnosťami.

Vitamíny a minerály

Cascara obsahuje niektoré vitamíny a minerály, vrátane vitamínu C, ktorý je dôležitý pre imunitný systém, a minerálov ako draslík a magnézium.

Podpora trávenia

Niektoré ľudia tvrdia, že cascara má mierne laxatívne vlastnosti a môže prispievať k zlepšeniu trávenia. Avšak, tieto účinky môžu byť individuálne.

Udržateľné využitie zdrojov

Použitie cascary prispieva k udržateľnému využívaniu zdrojov v kávovej produkcií tým, že využíva obaly kávových bobúľ, ktoré by inak mohli byť zahodené.

Variabilné chuťové profily

Je tiež dôležité zdôrazniť, že chuť a vlastnosti cascary môžu závisieť od regiónu pôvodu, kávových odrôd a procesov spracovania. Experimentovanie s cascara môže priniesť nové a zaujímavé chuťové skúsenosti v rámci kávového sveta.

Odber noviniek