Nápoj z Javy
Prvé zmienky o studenej káve pochádzajú z Jávy v Indonézii. Tradičný nápoj zvaný "kopi tubruk" bol prípravou kávy varenej v cukre a vode, ktorú potom nalejú cez ľad. Táto metóda bola využívaná už v 19. storočí.
Japonská metóda
V Japonsku sa objavila metóda nazývaná "kōhī hiyamugi" alebo "lúhovanie studenou vodou." Táto technika, známa už v 17. storočí, zahŕňala lúhovanie kávy v studenej vode počas dlhšieho času.
Holandský význam “koud gezet“
V Holandsku bolo populárne "koud gezet," čo je metóda prípravy kávy studenou vodou, ktorá sa používala v 17. a 18. storočí. Káva sa lúhovača v studenej vode a následne sa zohrievala alebo podávala s ľadom.
Cold brew káva v New Orleans
V Amerike sa cold brew káva začala viac presadzovať v 20. storočí, najmä v meste New Orleans. Tu sa začala populárna káva s názvom "New Orleans-style cold brew," ktorá je známa svojou prípravou s mliekom a sirupom.
Nárast popularity v 20. storočí
Cold brew káva sa začala presadzovať v 20.storočí a stala sa najmä populárna v teplejších oblastiach. Ľudia začali viacej experimentovať s rôznymi kávami, pomermi a variáciami.
Súčasná kultúra cold brew kávy
V 21. storočí sa cold brew káva stala výrazne populárnou. Kaviarne začali ponúkať cold brew ako alternatívu k tradičným metódam prípravy. Rôzne značky na trhu začali predávať hotové cold brew kávy v obchodoch a online.
Cold brew káva je dnes akceptovaná a vytvorila si stabilné miesto v kávovom svete. Je obľúbená pre svoju jemnú chuť a nízky obsah kyseliny v porovnaní s espressom.